Logo bevrijdingskrant.nl
Oldenzaal - Moffenmeiden verlaten het stadhuis 1945
1164
Oldenzaal - Moffenmeiden verlaten het stadhuis 1945 1164 (Foto: Onbekend)

De vader van Cor Snijders was voor mij een held

Vannacht geen oog dicht gedaan. Er komt iets over je heen van verbondenheid. Vader is weer thuis, broer Gerard is terug uit Beuningen en kronkels draaien door je hoofd. Mogelijk ben ik wakker omdat mijn polsgewricht nog steeds pijn doet. Het drukverband zorgt wel voor enige verlichting. Vroeg uit bed, mijn korte broek hangt op de stoel in de slaapkamer. Gezicht gewassen, snel eten want je wilt naar buiten. Het eerste wat ik deed was kijken of mijn prooien die ik had gejat uit de Bewaarschool nog in het kippenhok lagen. Eenmaal buiten door het zwarte pad kijken in de Lyceumstraat wat er allemaal gaande is. Het is al druk op straat en bewoners uit de Carmelstraat, de Kastanjestraat staan bij kruidenier Vlutters voor de deur. Willie Vlutters staat met zijn herdershond Bonzo bij Bolink voor de deur. Bolink en Vlutters zijn familie van elkaar. Minie Bolink staat te oreren zwarte Kamerich en Kaptein de vader van Hennie Kaptein, ze werken bij van Gend en Loos, bemoeien zich ook met het gesprek.

Ik en andere jongens worden weggestuurd. Gerrit Pillage en Bernard Christenhusz (Zoern Bernar) laten zich niet wegsturen. In de Lyceumstraat is er ook een samenkomst. Er worden meisjes uit huis gehaald en meegenomen naar de hoek Lyceumstraat-Spoorstraat. En daar begint het, de meisjes worden vastgehouden en een ongetrouwde vrouw (groot een bazin) begint de haren af te knippen. G wordt totaal kaalgeschoren er is geen enkel verzet, vervolgens wordt het buurmeisje, ze zijn beide nog geen achttien jaar, ook kaal geschoren.

De meisjes die in Oldenzaal een relatie hadden gehad met een Duitser werden allen opgepakt. Ze werden uitgejoeld en met een kwast met teer werd een hakenkruis op het hoofd geschilderd. Ik sta er bij en zie toe, geen enkel verzet van mij tegen deze opgehitste menigte. De plek waar dit alles gebeurde was op de kruising bij garage Snijders. En dan plotseling komt daar aangerend Snijders de garagehouder, met een houten lat slaat hij op de menigte in, hij roept en tiert nu is het afgelopen. En het was afgelopen. Snijders de vader van mijn jeugdvriend na de oorlog was voor mij mijn held. Als ik door het zwarte pad dat achter onze woning loopt naar huis wil gaan. Staat daar die oude altijd mopperende Jan S. Met zijn ha, ha over het gebeurde, pak ik een steen en gooi die bij hem door de ruit. En dan is het huis voor mij te klein. Ik was de jongste, de brutaalste en ik krijg voor het eerst klappen van mijn vader. Dan word ik naar boven gestuurd zonder eten en drinken. Die avond huil ik intens in bed. Wat een onrecht hebben ze die meisjes aangedaan.

Ik was al opstandig en wordt nog opstandiger. Ik schop overal tegenaan ben woedend op de buurtbewoners die dit uitvoerden. Jaren lang heb ik een aantal van die mensen genegeerd. Wat kunnen mensen elkaar aandoen. Mijn leerresultaten op school moesten daaronder lijden. Meester Bruinink gaf mij als compensatie een hoog cijfer voor godsdienst (10) en ik ging over. Hij was blij dat hij van mij af was. Maar gevoelens van wrok, verongelijktheid, boosheid ze lagen toen zwaar heel zwaar op de bodem van mijn ziel, die gingen toen niet over. Hier heb ik jaren mee rondgelopen. Sporen van de oorlog na de oorlog meegedragen. Later, ik ontspoorde, maar werd door meneer Bunkers uit de Sparstraat (hij was de burgemeester) voor mij de burgervader, daar op aangesproken. Hij zorgde ervoor dat ik misdienaar werd in de Anthoniuskerk en bij de nonnen in Heil der Kranken het ziekenhuis waar zuster Dorica een wakend oog op mij hield. Nu ik dit schrijf, krijg ik weer dat gevoel en overdenk 'onrecht'. Oldenzaal was niet op zijn best. Eerst de Joden en Sinti die we zo maar hebben laten gaan. Onrecht ook naar de meisjes die Moffenmeiden werden genoemd en dit hun hele leven hebben moeten meedragen. Dat had niet moeten en mogen gebeuren. De vader van Cor Snijders is altijd voor mij een voorbeeld gebleven.

Martin Meijerink

Meer berichten