Logo bevrijdingskrant.nl
Foto: ©Snijdersfotografen

75 jaar vrede

Er zijn steeds minder mensen die uit eigen ervaring kunnen delen hoe het was tijdens die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Een oorlog waarin onze stad zwaar te lijden had. Honderden luchtaanvallen kregen de inwoners van de stad te verduren en alleen al die bombardementen kostten maar liefst 356 Enschedeërs het leven. Een oorlog waarin een groot aantal inwoners werd afgevoerd en in de verschrikkelijke concentratiekampen de dood vonden. De Stolpersteine in de straten van onze stad zijn er de stille getuigen van.

In totaal lieten 1.207 Enschedeërs het leven als gevolg van de oorlog. Maar vergeten worden zij nooit; onze stadsgenoten niet en ook die oorlog niet. Ieder jaar staan we stil bij de eerste razzia in Twente waarbij 105 Joodse Enschedeërs werden opgepakt en in Mauthausen zijn vermoord. Op 4 mei en 15 augustus herdenken we jaarlijks de slachtoffers van de oorlog. We herdenken om niet te vergeten wat er toen is gebeurd en hardop te herhalen: “Dit nooit meer”.

Herdenken is ook bedenken wat ‘toen’ voor ‘nu’ betekent. Vrede is het grootste cadeau dat we hebben gekregen. Het kostbaarste om te beschermen en het belangrijkste om door te geven aan de volgende generatie. Dat wordt na 75 jaar, niet minder waar. Integendeel.

Op 1 april vieren we de bevrijding van Enschede en op 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid in heel Nederland. Herdenken en vieren, in het besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Het is heel goed dat er dit jaar zo uitgebreid bij wordt stilgestaan. 75 jaar vrede: ik wens dat de makers en de lezers van deze speciale editie dan ook van harte toe!

Onno van Veldhuizen
Burgemeester van Enschede