Logo bevrijdingskrant.nl
Foto:

75 jaar vrijheid "Een leven in quarantaine"

Ik hoorde het verhaal voor de eerste keer toen ik als kleine jongen hem vroeg waarom één keer in de maand -steevast om 12.00 uur- de loeiende sirenes van het luchtalarm afgingen. 

Het was begin 1943 toen mijn vader als dertigjarige dwangarbeider in het Duitse Emmerich te werk werd gesteld. Tienduizenden Nederlanders werden op deze manier weggevoerd om de Duitse oorlogsindustrie draaiende te houden. Eind 1944 werd hij, op last van een Duitse arts, ontslagen van zijn plicht omdat er zogenaamd "difterie - een zeer besmettelijke ziekte" was uitgebroken. Mijn vader werd met vele anderen in quarantaine geplaatst en uiteindelijk door het Rode Kruis naar huis gebracht. Op een bord aan de voordeur stond met grote letters in het Duits geschreven: "Quarantäne". De Duitse arts heeft velen gered, door ze 'in beperking' naar huis te sturen. De echte vrijheid kwam pas een paar maanden later.

Toen, maar ook vandaag leven miljoenen mensen zonder vrijheid of in 'beperkte' vrijheid. Zelfs in Nederland, ondanks fysieke vrijheid, leven mensen in 'beperking'. Er is een andere 'oorlog' gaande. Sluipend en slopend neemt het bezit van mensen. Als een 'dwangarbeider' weggevoerd naar een wereld vol van glamour en prestatie. Mensen blijven vaak hangen in rijkdom of in armoede. De maatschappij splitst zich op in tweeën. De rijken worden rijker, en de armen worden armer. Maar wat de meesten zijn vergeten is dat beide slechts 'beperkte' vrijheid genieten. De zucht naar geld plaatst beide 'in quarantaine'. Tenzij .... 

Ben je ook één van de velen die bijna dwangmatig 'gehoorzamen' zonder zelfstandig na te denken over wat echte vrijheid is? Laat je leven vrij zijn van de liefde voor geld. Vrijheid leef je tussen alle regels door! Echte vrijheid is iets wat je geschonken wordt, als je al het andere hebt losgelaten. Ben je bereid om het te ontvangen? Dan ben je er ook klaar voor om het een ander te schenken.

Kies voor echte vrijheid!