Logo bevrijdingskrant.nl
Erebegraafplaats Holten
Erebegraafplaats Holten (Foto: -)

Laren vrij

Wanneer de laatste bezetters op de avond van 5 april zijn verjaagd, is de bevrijding van Laren een feit. De Duitsers trekken richting Holten, Bathmen en Markelo.

De gesneuvelde Canadezen worden in eerste instantie begraven bij erve Dellezicht.

Uiteindelijk hebben 17 strijders het leven gelaten tijdens de bevrijding van Laren, waarvan waarschijnlijk 13 op 5 april. Later worden ze herbegraven in Holten.

Bij de Wippert aan de Schipbeek hergroeperen de Duitsers zich, bij de fam. Koeslag worden nog 15 infanteristen gevangen genomen, waaronder 2 Italianen. Door de mijnen, die de Duitsers hebben gelegd, vallen na hun vertrek nog verschillende slachtoffers. Deze worden per jeep naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Bij hun opmars naar Holten en Markelo, worden de Canadezen gehinderd door de Schipbeek. Besloten wordt om bij de Wippert en aan de Visschersdijk over te steken.

Terug naar het strijdtoneel rond Goor. In deze plaats heerst al enkele dagen grote onrust, er is een grote concentratie van legereenheden. Niet verwonderlijk want Goor is op 24 maart nog zwaar gebombardeerd. Goor werd gezien als een geschikt doel, door het knooppunt van wegen en de aanwezigheid van Duitse voorraden (deze informatie is afkomstig van het verzet) Het werd aangegrepen omdat boven het eigenlijke doel Bocholt, het zicht te slecht was. In de ochtend van 24 maart om 9.49 slaan 80 M-81 fragmentation clusterbommen in op en nabij Grotestraat - Schoolstraat. Het centrum van Goor ligt in puin en 80 mensen vinden de dood, waaronder slechts 5 Duitsers. Achteraf blijkt het bombardement een misrekening te zijn omdat de concentratie van bezetters is overschat. Een gedenkteken, in de vorm van een bomscherf, herinnert aan deze trieste dag.

Ongeveer tegelijkertijd, nl. 26 maart 1945 vindt er 's nachts in Rijssen ook een drama plaats. Er stort een brandende V1 op een woning. Terwijl de brandweer bezig is met blussen vliegt een jachtbommenwerper over die een bom gooit in de vuurzee er volgt een grote ontploffing. Er vallen een aantal doden waaronder enkele brandweerlieden.

De posities die de Engelsen achterlaten1, worden opgevuld door de 2nd Canadian Infanterist Division (van het 2e Canadese leger). Door hen word besloten om een bailybrug bij Goor over het Twenthekanaal te leggen. Wel moet de Duitse troepenmacht in Goor en omstreken worden uitgedund. Hiervoor wordt mortiergeschut opgesteld in het Weldam en Goor krijgt het weer zwaar te verduren.

Er vallen slachtoffers, boerderijen branden af en de kerktoren van de Hervormde kerk wordt verwoest. Ook de Duitsers, met name hun scherpschutters, laten zich niet onbetuigd.

1 Zoals eerder gemeld trokken de Engelsen, via Hengelo-Enschede, verder richting Duitsland.