Logo bevrijdingskrant.nl
Foto: shutterstock.com

Zware gevechten

In de laatste week van maart is Laren hevig beschoten. Met name de Engelse jagers (RAF) zijn zeer actief.

Vooral de transportmiddelen van de Duitsers zijn het doelwit. Bij een van deze beschietingen is het zoontje van B. ten Broeke, in de buurtschap Exel, om het leven gekomen.

De Duitsers geven zich echter niet gewonnen en settelen zich in de boerderijen in de omgeving van het dorp Laren. De schuren en de delen moeten worden ontruimd om daar voertuigen en munitie in onder te brengen. Ook in de keukens van de boerderijen zijn de Duitsers de baas en koken daar hun gestolen voedsel.

Dezelfde dag (Diepenheim is dan al bevrijd) plaatsen de Duitsers luchtafweer en antitankgeschut in de buurtschap Groot Dochteren, om zodoende een doortocht via de Zutphenseweg te beletten. Ondertussen houden ze ook razzia onder de bevolking die hen moet helpen met graven van eenmansputten etc.

De bruggen over het Twenthekanaal zijn de 2e Paasdag al opgeblazen. Toch kunnen de Canadezen op 2 april een bruggenhoofd vormen over het kanaal bij Schekman tussen Almen en Laren.

De bezetters, nerveus geworden, steken in de nacht van maandag op dinsdag de pastorie naast de kerk in brand. Hier ligt ook munitie opgeslagen, die een grote explosie veroorzaakt. De Pastorie wordt geheel vernield alsmede een deel van de kerk. Dinsdag 3 april wordt er hard gevochten in de buurt van het station tussen Almen en Laren. De Canadezen, die proberen om met tanks op te rukken naar Laren, worden teruggeslagen. Er vallen slachtoffers aan beide zijden, en ook onder de burger-bevolking. De volgende dag, woensdag 4 april, worden de Duitsers teruggedreven en wordt het station (tussen Laren en Almen), dat vol zit met Duitsers, genadeloos onder vuur genomen.

Eind maart hebben de Duitsers ook de helft van de schuilkelder van de familie Koeslag (aardappelenhut) gevorderd. Deze hut is verdeeld in twee delen, voorin de Duitsers, achterin de fam. Koeslag. De geallieerden, die met vlammenwerpers bij de boerderij van Koeslag arriveren, hebben de aardappelenhut, gelukkig voor de familie, gespaard. Wel wordt de boerderij in brand gestoken, waarbij de koeien om het leven komen. Donderdagmorgen rukken de Canadezen verder op. Bij Klein Veldkamp komt een vrouw om het leven.

In het centrum eisen de Duitsers dat de bewoners hun huizen verlaten. Voor hen zit er niets anders op dan buiten in de weide te gaan liggen. Hier raken sommigen gewond door rondvliegende granaatscherven. Aan beide kanten vallen veel slachtoffers.