Logo bevrijdingskrant.nl
Foto: -

D-day

De bevrijding is min of meer begonnen op 6 juni 1944, D-day, de landing in Normandië, het begin van operatie Overlord. Over deze landing willen we niet verder uitweiden.

Daar is genoeg over geschreven en er zijn talloze films van gemaakt, o.a. het boek van Cornelis Ryan (ook verfilmd) en de film van Steven Spielberg.

Wij blijven wat dichter bij huis en wel bij de operatie 'Market Garden', die beter bekend staat als de Slag om Arnhem. Een operatie die een mislukking is geworden.

Ook in Markelo konden wij de vliegtuigen zien die de parachutisten hadden gedropt en via een andere route terug gingen naar Engeland. Van de branden die in Arnhem woedden, kwamen papiersnippers tot in Markelo terecht. Vanuit Arnhem begon een vluchtelingenstroom op gang te komen.

Wat daarna volgde was ellende, o.a. het Ardennenoffensief. De Duitse terreur werd steeds erger. Denk maar even aan de vluchtelingen uit Limburg. In het verhaal van Joost Megens, in een van de vorige uitgaven van Marclo's Chronyke, kwam deze ellende duidelijk naar voren.

Er volgde een hongerwinter, met name in het Westen was dat heel erg. Er waren veel razzia's.

Op 24 oktober 1944, vond er een grote razzia plaats in Markelo. Een inwoner uit Markelo (Jan Immink) werd tijdens deze razzia doodgeschoten in de buurtschap de Achterhoek. Hij begreep niet dat hij moest stoppen en reed gewoon door. Velen die waren opgepakt, werden te werk gesteld in Zwolle. Op de fiets gingen familieleden uit Markelo, met name vrouwen, naar Zwolle om eten en kleding te brengen aan hun man, zoon of broer.1

1 Mannen durfden de weg niet op te gaan in verband met de vele razzia's

Hitlers propagandamachine draaide op volle toeren. Veel fanatieke nazi's geloofden nog in de eindoverwinning. Dit getuigt ook bovenstaande brief van januari 1945, van de Wehrmacht-

commandant in Deventer aan de Burgemeester van Markelo.

Meer berichten